Nieuwste wapen Witte Huis: humor

Presidenten en premiers, directeuren en managers: ze vinden zichzelf vaak behoorlijk belangrijk. Hubert Möllenkamp, voormalig topman van woningcorporatie Rochdale, vond het nodig in een Maserati te gaan rijden. En Rijkman – wat een voornaam trouwens! – Groenink en Cees van der Hoeven steeg het succes naar het hoofd. Ze omringden zich met jaknikkers en waanden zich zonnekoningen.

Correspondence Dinner

Wie zichzelf verheft, stuit vroeger of later op oppositie. En die is dan gegarandeerd genadeloos in haar oordeel. Je zou ook een andere strategie kunnen kiezen en het jezelf gemakkelijker kunnen maken. Bijvoorbeeld door humor en zelfspot in te zetten (zie mijn eerdere post op in mijn blog Communicatie Die Raakt). Zelfspot maakt je minzaam. Je slaat je opponenten als het ware de wapens uit handen. Laat je een steek vallen, dan zullen ze het je eerder vergeven. Logisch dus dat het Witte Huis een nieuw wapen aan het arsenaal heeft toegevoegd: humor.

Ieder jaar treft de president van de Verenigde Staten vertegenwoordigers van de media in een informele sfeer tijdens het White House Correspondents’ Dinner. Obama maakt er altijd werk van als hij ergens spreekt, dus ook nu. Hij is spitsvondig en presenteert zich gedurfd. Bovendien toont hij zich een bekwaam acteur. Hij weet bijvoorbeeld heel goed zijn lach te houden.

Heb jij dat ook wel eens? Dat je een politicus hoort praten en denkt: ‘Wat zegt hij nou eigenlijk? Wat bedoelt hij?’

Als een politicus spreekt, moet je als het ware tussen de regels door luisteren. Ergernis en woede worden doorgaans verpakt in diplomatieke verwoordingen. Obama liet zich echter vergezellen door Luther, zijn anger translater (woedevertaler). Die zegt in gewonemensentaal wat de president eigenlijk bedoelt. En dat is kostelijk.

Obama (diplomatiek): “We count on the press to shed light on the most important issues of the day.”
Luther: “And we can rely on Fox News to terrify old people! (…) Oh, and CNN: thanks for the wall-to-wall ebola coverage! For two whole weeks we were just one step away from The Walking Dead!”

Iemand die ons laat lachen:

  • wint ons vertrouwen
  • overtuigt ons makkelijker
  • wordt succes gegund

Moet jij spreken in het openbaar? Neem jezelf op de hak en incasseer de waardering daarvoor met een big smile!

Over Communicatiedieraakt

Communicatieadviseur, tekstschrijver (gespecialiseerd in ghostwriting) en fotograaf. Eigenaar van Van Rooij Communicatie. Geboeid door communicatie die raakt, ideeën die inspireren, boodschappen die emotioneren, beelden die boeien en woorden die beklijven. Ik deel dat enthousiasme graag met anderen.
Dit bericht werd geplaatst in ghostwriting en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Nieuwste wapen Witte Huis: humor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s