Speech krijgt maffia op de knieën

De VPRO herhaalt momenteel de serie ‘Speeches’ die het een paar jaar terug al uitzond. Dat gebeurt in twee reeksen van zes afleveringen. De eerste reeks is al uitgezonden. De tweede startte gisteravond (20 december 2015) met de speech van Rosaria Schifani, de vrouw die de maffia op de knieën kreeg.

Rosaria Schifani

Rosaria Schifani is de weduwe van Vito Schifani, lijfwacht van rechter Giovanni Falcone. Samen met Falcone en diens echtgenote en twee andere lijfwachten komt Vito Schifani op 23 mei 1992 om het leven bij een brute aanslag door de maffia. Ze zijn onderweg van Palermo naar het nabijgelegen vliegveld als de weg waarop ze rijden ter hoogte van het dorpje Capaci wordt opgeblazen met een halve ton TNT. Van de snelweg blijft niets over dan aarde en stenen, met daartussen drie karkassen van gepantserde auto’s.

Rosaria wijkt tijdens de uitvaartdienst in de kathedraal af van het protocol en van de speech die ze aanvankelijk zou uitspreken. Ze zegt dat de daders van de aanslag in de kerk zitten en dat zij moeten veranderen. Haar toespraak ontroert het hele land en leidt ertoe dat talloze spijtoptanten zich melden bij politie.

De woorden van Rosaria Schifani maakten grote indruk, in Italië en daarbuiten. De belangrijkste reden daarvoor is waarschijnlijk dat zij zei wat iedereen dacht (of wist) maar niet hardop durfde te zeggen. Ze stelt de hypocrisie van de maffia maar ook van de katholieke kerk aan de kaak.

Gemiste kans
Het is een boeiende aflevering die eens te meer aantoont wat een enorm effect de juiste woorden op het juiste moment kunnen hebben. Toch laat deze aflevering ook kansen liggen. Zo worden slechts enkele fragmenten van Rosaria’s toespraak getoond. Misschien was die toespraak niet veel langer. De makers hadden explicieter kunnen aangeven wat haar verhaal zo sterk maakte. Wie weet zijn de bouwstenen van haar monumentale speech ook bruikbaar in andere toespraken.

Alle speeches zijn voortaan online te bekijken. En dat niet alleen: ook wordt elke speech geduid. De moeite waard voor iedereen die vaak moet speechen en wil weten wat een speech tot een overtuigend en inspirerend verhaal maakt.

Over Communicatiedieraakt

Communicatieadviseur, tekstschrijver (gespecialiseerd in ghostwriting) en fotograaf. Eigenaar van Van Rooij Communicatie. Geboeid door communicatie die raakt, ideeën die inspireren, boodschappen die emotioneren, beelden die boeien en woorden die beklijven. Ik deel dat enthousiasme graag met anderen.
Dit bericht werd geplaatst in ghostwriting. Bookmark de permalink .

Een reactie op Speech krijgt maffia op de knieën

  1. Pingback: Speech krijgt maffia op de knieën | communicatiedieraakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s