Wil je een speech met maximaal impact? Hou het kort!

Als je iets moet uitleggen aan je moeder, gebruik je eenvoudige woorden. Waarom nemen we dan onze toevlucht tot lange zinnen en moeilijke termen zodat we een verhaal moeten houden voor een grote groep mensen? Kennelijk hebben we de neiging ons gehoor te imponeren met onze intelligentie, feitenkennis en welbespraaktheid. Wees verstandig en hou het simpel!

Goed nieuws voor iedereen die vindt dat politici te ingewikkeld doen: toespraken worden steeds begrijpelijker. Dat wil zeggen: toespraken van Amerikaanse presidenten. Opmerkelijk is dat Lincoln zowel moeilijke als eenvoudige speeches hield. Zijn kortste speech, The Gettysburg Address, was met afstand zijn beste. Stop dus met zand in de ogen strooien, rookgordijnen optrekken en suf lullen. Hoe korter het verhaal, hoe duidelijker de boodschap en hoe groter de impact.

Het onderzoek naar de eenvoudigere speeches is verricht door Vocativ. Klik hier voor meer informatie. Nu maar hopen dat de trend om speeches begrijpelijk en korter te maken overwaait naar het Europese continent.

Zelf behoefte aan een speech die klinkt als een klok? Kijk dan op de website van Van Rooij Communicatie.

Over Communicatiedieraakt

Communicatieadviseur, tekstschrijver (gespecialiseerd in ghostwriting) en fotograaf. Eigenaar van Van Rooij Communicatie. Geboeid door communicatie die raakt, ideeën die inspireren, boodschappen die emotioneren, beelden die boeien en woorden die beklijven. Ik deel dat enthousiasme graag met anderen.
Dit bericht werd geplaatst in ghostwriting. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s