I’m gonna do something outrageous. I’m gonna tell the truth!

Gouverneur Jack Stanton is bepaald niet van onbesproken gedrag. Integendeel, Jack ‘fucks around’. Onhandig, zeker als je in de race bent voor het presidentschap. Jack is niet te beroerd om een leugentje te vertellen. Hij verzint de mooiste verhalen of dikt persoonlijke ervaringen stevig aan. Nee, over ‘storytelling’ hoef je hem niks te leren. The guy is slick.

Aan de andere kant: Jack heeft het hart onmiskenbaar op de juiste plaats. Hij weet wat er leeft en verplaatst zich gemakkelijk in andermans situatie. Als hij spreekt, treft hij mensen recht in hun ziel. Zijn woorden en zijn charisma toveren hordes cynische thuisblijvers om tot enthousiaste ondersteuners van zijn campagne.

Stanton – de naam verklapt het al – is gemodelleerd naar Bill Clinton. Een charismatische man, maar wel een met overduidelijke gebreken. Dol op vrouwen – en dat is wederzijds. Zijn promiscue gedrag brengt hem in de problemen en zijn tegenstanders nemen hem op de korrel. Aanvankelijk weigert Stanton, gespeeld door John Travolta, hen met gelijke munt te betalen. Hij wil het netjes spelen. Dat verandert als hij het moet opnemen tegen senator Freddy Picker, gespeeld door Larry Hagman (JR uit Dallas).

Picker is van ogenschijnlijk onbesproken gedrag en geeft steevast eerlijke en overtuigende antwoorden. In moreel opzicht is hij de gedroomde presidentskandidaat. Stanton dreigt het onderspit te delven. In het nauw gedreven geeft hij zijn staf opdracht op zoek te gaan naar informatie die Picker in een kwaad daglicht stelt. Houdt hij vast aan zijn principes of speelt hij de ultieme troef?

Primary Colors is een aaneenschakeling van morele vraagstukken en dilemma’s.

  • Als er iedere keer verhalen opduiken over buitenechtelijke escapades van mijn man, moet ik hem afvallen of moet ik hem geloven en blijven steunen, ondanks alle pijn die hij me aandoet? Want als hij straks president is, dan ben ik wel mooi first lady…!
  • Als zich een presidentskandidaat aandient die kan zorgen voor een ommekeer en die zegen voor het land lijkt te zijn, moeten we hem dan zijn zonden niet vergeven?
  • Mag je vuil spel spelen om aan de macht te komen als je vervolgens zorgt voor meer welvaart en rechtvaardigheid?
  • Hoe ver gaat mijn loyaliteit als integer campagnestrateeg?
  • Mag je iemand van pakweg 50 jaar houden aan een plechtige belofte die hij deed toen hij nog jong en onbezonnen was?

De manier waarop politici elkaar bestoken en de media bespelen, de afwegingen die achter de schermen worden gemaakt, de sluwe manier waarop kandidaten elkaar bestrijden: het zit allemaal in deze boeiende film. Voor ghostwriters zijn de dialogen en met name de speeches interessant. Ronduit magistraal is de scène waarin Stanton in een ontmantelde fabriek een menigte werkloze arbeiders toespreekt. Hij is dan opmerkelijk openhartig over de sombere economische perspectieven, maar tegelijkertijd steekt hij hun een hart onder de riem. Bovendien doordesemt hij zijn verhaal met zelfspot. “I’m gonna do something outrageous. I’m gonna tell the truth!”

Op de gezaghebbende filmsite www.imdb.com krijgt Primary Colors ‘slechts’ een 6,7 De film is door velen onderschat. Primary Colors is een aanrader, ook voor niet-ghostwriters!

Over Communicatiedieraakt

Communicatieadviseur, tekstschrijver (gespecialiseerd in ghostwriting) en fotograaf. Eigenaar van Van Rooij Communicatie. Geboeid door communicatie die raakt, ideeën die inspireren, boodschappen die emotioneren, beelden die boeien en woorden die beklijven. Ik deel dat enthousiasme graag met anderen.
Dit bericht werd geplaatst in ghostwriting en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s