‘Speechboekje’: prima handboek(je) voor pakkende toespraken

Sinds dit voorjaar is er een eindelijk een bijzonder leesbaar Nederlandstalig boekje over hoe je een goede speech schrijft. En dat werd tijd.

Er zijn weliswaar enkele Nederlandstalige boeken over speechschrijven, maar die helpen je amper verder. In het ingewikkeld geschreven ‘Dames en heren!’ koketteert auteur Jan Haasbroek vooral met zijn eigen vondsten. Handige tips en checklisten zoek je tevergeefs. ‘Retorische kritiek. Overtuigingskracht van Cicero tot Balkenende’ van Antoine Braet biedt weliswaar inzicht in het enorme arsenaal aan argumentatiemethoden en stijlmiddelen, maar het is veeleer een beschouwende wetenschappelijke verhandeling dan een praktische handreiking aan de ambitieuze speechschrijver.

‘Het Speechboekje’ van Huib Hudig is daarom een welkome aanvulling op de (schaarse)  literatuur. Hudig benadert de materie uiterst pragmatisch. Volgens hem kom je in tien stappen tot een goede toespraak. De auteur weet waarover hij praat; Hudig schreef onder meer speeches voor Rita Verdonk en Mark Rutte. Zijn stijl is puntig en duidelijk en hij lardeert zijn verhaal met talloze tips en verhelderende voorbeelden van geslaagde en minder geslaagde speeches. Hij ontwikkelde zelfs een app waarmee je een speech makkelijker kunt schrijven.

Collectie speeches
Op zijn site www.speechboekje.nl heeft Hudig fragmenten van spraakmakende speeches bij elkaar gezet, waaronder beroemde speeches van onder meer Martin Luther King (‘I Have A Dream’) en John F. Kennedy (‘Ich Bin Ein Berliner’). Ook vind je er fragmenten van beroemde toespraken uit films. Een aantal van die links werkt overigens niet meer; kennelijk problemen met het auteursrecht. Je hebt geen inlog nodig; de filmpjes zijn dus ook te bekijken door mensen die Het Speechboekje niet hebben aangeschaft.

Zelf aan zet
‘Het Speechboekje’ is door zijn pragmatische opzet, vele praktijkvoorbeelden en nuttige checklists een uiterst bruikbare uitgave. Een aanrader voor iedereen die geregeld een speech moet schrijven. Wel is een kleine slag om de arm op zijn plaats. Alle goede tips ten spijt: speechschrijven leer je in de praktijk. Alleen door heel veel speeches te schrijven en uiterst kritisch te zijn op je eigen werk (of door kritiek van deskundige tegenlezers te organiseren) word je een goede speechschrijver. Het Speechboekje is een goed begin. Daarna ben je zelf aan zet.

Over Communicatiedieraakt

Communicatieadviseur, tekstschrijver (gespecialiseerd in ghostwriting) en fotograaf. Eigenaar van Van Rooij Communicatie. Geboeid door communicatie die raakt, ideeën die inspireren, boodschappen die emotioneren, beelden die boeien en woorden die beklijven. Ik deel dat enthousiasme graag met anderen.
Dit bericht werd geplaatst in ghostwriting en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s